KVARG
Många gillar att äta kvarg som mellan ål och det är idag mycket enklare än för några år sedan då det bara fanns naturell. Nu finns det många olika smaker så kan man välja allt från nötkräm till citron. Lurigt med de smaksatta är att de innehåller mängder av socker. Så Ni som äter kvarg se till att det står ”utan tillsatt socker” på burken. På bilden ovan ser ni exemplet med vanilj – den ena med socker och den andra utan.
YOGHURT
På precis samma sätt som med kvargen behöver vi titta på innehållet i en yoghurt. Läs noga på baksidan och se vad det står.
Enklaste sättet att se hur mycket tillsatt socker det är att jämföra med en naturell yoghurt.
NATURELL YOGHURT (alla siffror per 100 g)
Energi 250kj/ 60 kcal
Fett 3,0 g
Kolhydrat 3,8 g
– varav sockerarter 3,8 g
Protein 3,4 g
Salt 0,1 g
Kalcium 120 mg = 15%* (av dagligt referensintag)
HALLON YOGHURT (alla siffror per 100 g)
Energi 330 kj/ 80 kcal
Fett 1,8 g
Kolhydrat 11 g
– varav sockerarter 11 g
Fiber <0,5 g
Protein 3,6 g
Salt 0,1 g
Läser vi under ingredienser på ovanstående två produkter så står det inte socker under i den naturella men på den med hallon står det socker 7 %.
Så hur får vi ihop denna siffra? Jo eftersom den naturella yoghurten innehåller 3,8 g socker (ej tillsatt) och den med hallon innehåller 11 g så vet vi att 11 – 3,8 blir ca 7 g.
Alltså kan vi räkna ut att den med hallon har 7 % socker. Detta är inte helt lätt men det är viktigt att ni förstår att bara för att det står ”varav sockerarter” så behöver det inte vara ”tillsatt” eller som vi säger onödigt.
Om ni tillsätter hallon i eran naturella yoghurt så kommer ni att tillsatt socker men då är det inte ”socker” som det står på innehållsförteckningen i hallon-yoghurten.
YOGHURTKVARG
Skånemejerier har en produkt som heter Yoghurtkvarg som är supergod. Laktosfri och inget tillsatt socker. Dock innehåller den sötningsmedel så vill man inte äta det får man välja bort denna produkt. Vanilj är supergod men även citron.
Low Carb Yoghurt Kvarg Citron
Ingredienser: Högpastöriserad mjölk, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, pektin), färgämne (lutein), arom, laktas enzym, vegetabiliskt ystenzym, mjölksyrakultur och yoghurtkultur, sötningsmedel (maltitol, aspartam, acesulfam K), vitamin D.
Näringsvärde
Energi: 300 kJ, Energi: 70 kcal
Fett: 0,8 g
Varav mättat fett: 0,4 g
Kolhydrat: 3 g
– Varav sockerarter: 2,8 g,
Protein: 8 g
Salt: 0,1 g
Vitamin D: 0,75 µg