Baka en semla? Köpa en semla? Eller hoppa över?
På mitt jobb fanns det semlor och fruktsallad med grädde :) Mitt val blev på det sistnämnda. Du kan ju hacka lite mandel på frukten för att få lite crunch.
Gott och lite nyttigare, men kanske är detta en dag då du väljer att göra ett avsteg? Oavsett hur du gör så vet du att imorgon så kör vi igen.
TIPS PÅ SEMLEBULLE
Hittade detta recept på sockerfria bullar. Har inte själv testat receptet men det låter som ett bra recept. Det är glutenfritt för er som utesluter gluten och att välja annan ”mjölk” brukar inte vara några problem (om man vill ha det laktosfritt).
Glutenfria bröd/bullar mm blir snabbt torra så tipset är att frysa in de som inte skall ätas så snart dom svalnat.
DEG:
1/2 dl olja
2 1/2 dl minimjölk
1 pkt jäst
2 krm salt
1/2 – 1 dl sötningsmedel eller fruktsocker
1 ägg
1 tsk malen kardemumma
5 dl mjölmix
Värm mjölken, temperatur 37 gr dvs fingervarmt för vanlig jäst och lite varmare för torrjäst.
Häll i olja. Blanda ägg och sötningsmedel. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Använder du vanlig jäst blanda ut den i lite av vätskan oh sen häller du i resten. Därefter blandar du allt till en lös deg.
Slå degen en stund så det kommer in lite luft och låt den jäsa minst 45 minuter under duk. Slå degen ett tag till och forma sedan bullar av den något kladdiga degen. Låt jäsa under duk minst en timme.
Gräddas i ugn 175 grader tills de får lite färg.
FUSKMANDELMASSA:
Mal mandeln utan att skålla den.
Ha i en tredejdel så mkt fruktsocker eller sötbingsmedel som mandeln (volymmässigt alltså) och blanda i ägg tills du får en massa som du gillar konsistensen på. Den blir brun, men smakar som mandelmassa.
Alternativt använd MMSports recept på mandelmassa