Kolhydrater är ett samlingsnamn för sockerarter, stärkelse samt kostfiber och är kroppens viktigaste energikälla. Alltså något som vi inte kan leva utan!!!
Kolhydrater kommer i största del från kostriket men finns även i mjölkprodukter i form av laktos (mjölksocker). Vill poängtera här att mjölkprodukter är bra för oss* (om vi inte har någon form av allergi).
De flesta kolhydraterna från maten bryts ner i kroppen till sockerarten glukos och fungerar som energikälla till kroppens celler. Glukos är människans viktigaste energikälla.
Cellerna i hjärna, musklerna och nervsystemet är helt beroende av energi från glukos. Glukos är också den energiform som kroppen snabbast och effektivast använder sig av.
Glukos kan lagras i levern och i musklerna i form av glukogen, vilket kroppen kan använda vid senare behov.
(Källa: Safe Education – Kostrådgivare-manual)
Att välja kolhydrater av bra kvalitet är viktigt för oss och för vår hälsa. Bra kolhydratkvalitet avgörs av mängden fullkorn, fibrer och socker som livsmedlet innehåller.
* Mjölkprodukter innehåller kalcium som är bra för vår benstomme, D-vitamin (lätt/mellanmjölk) och tillsammans med motion så får vi ett starkt skelett. Vi behöver även Kalcium för blodets möjlighet att koagulera. Vi vet idag att D-vitamin är något som vi får för lite av pga solens frånvaro. Barn bör absolut dricka mjölk och få tillskott av D-vitamin under sina första levnadsår.
Fet fisk och mejeriprodukter är bra källor till D-vitamin. Det finns självklart andra källor till D-vitamin och Kalcium och mer om detta under länken: http://www.coachit.nu/100-dagar-utan-onodigt-socker/vad-ar-kolhydrater/mjolkprodukter-bra-eller-daligt-for-oss/