Ett hett område som diskuteras mycket, nästan lika mycket som det diskuteras kolhydrater.
LIVSMEDELSVERKET skriver:
”Mejeriprodukter innehåller mycket kalcium som bland annat skelettet och tänderna behöver. Beroende på vad man äter i övrigt, till exempel av ost, räcker det med 2-5 dl fil, yoghurt och mjölk per dag för att få tillräckligt med kalcium. Mejeriprodukter innehåller även många andra viktiga vitaminer och mineraler, och protein.”
Varför mjölk/mejeriprodukter?
Mjölk innehåller 18 av de 22 viktigaste näringsämnena. 5 dl mjölk per dag ger minst 10 procent av det rekommenderade dagliga intaget av dessa 18 ämnen. De 4 näringsämnen som inte finns är vitamin C, järn, vitamin E och vitamin K.
Man brukar säga att mjölk är en bra källa till protein, kalcium, D-vitamin och B12.
D-vitamin
D-vitamin bildas i huden när solen lyser på oss. I Sverige är inte solen tillräckligt stark nog mer än mitt på dagen under sommarmånaderna.
I vår kost får vi i oss ytterst lite D-vitamin.
D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför påverka hälsan på mängder av sätt.
Kroppen använder D-vitamin till både muskeltillväxt och immunförsvaret
Källor till D-vitamin: främst från fet fisk (lax, sill och makrill). I den feta fisken får du även protein och omega-3.
Även mini-, lätt- och mellanmjölk, matfettsblandningar är viktiga källor, eftersom de berikas med vitamin D. Det finns även D-vitamin i kyckling, ägg och kött.
100 gram ost innehåller hela dagsbehovet av kalcium.
Kalcium
Kalcium behövs för benuppbyggnaden (skelettet), tänderna, nervernas funktion och cellernas musklernas funktionalitet. Är bra för , blodets koagulation, för att bibehålla blodtryck och bra för blodfetterna. Kalcium är även inblandad i produktionen och funktionen av vissa hormoner, ex. Parathormon (PTH).
Källor till Kalcium: Får vi oss via t ex: mjölk/mejeriprodukter, veggoprodukter (berikade), broccoli, fikon, grönkål, mandlar, apelsin, vitkål och vissa sorter fisk (sill, sardin, torsk mfl).
Mjölksocker
Laktos är det naturliga mjölksocker som finns i alla vanliga mejeriprodukter som i till exempel mjölk, smör, margarin, filmjölksprodukter, yoghurt, creme fraiche, gräddfil, mjölkpulver med mera. Feta mejeriprodukter innehåller mindre mängd laktos än magra mejeriprodukter. Däremot innehåller färskost en mindre mängd laktos och hårdost är naturligt fri från laktos. Kort och gott, laktos=mjölksockret och inte mjölken.
Laktosintolerans
Cirka fem procent av Sveriges befolkning är laktosintolerant, det vill säga att de har svårt att bryta ner mjölkens kolhydrat laktos i tunntarmen.
En del som är laktosintoleranta klarar av lite mjölksocker. De kanske inte reagerar på en skvätt mjölk i kaffet eller ett enstaka glas mjölk, medan andra känner av besvären direkt efter minsta intag. Magsmärtor, tillfällig diarré, gaser eller bubblig mage är inte farligt men det kan orsaka mycket obehag och onödig smärta. Detta kan ofta kallas för mjölkmage, dvs att din mage reagerar på mjölken (mjölksockret=laktoset). Om du är laktosintolerant kan du minska ditt intag av mjölksocker genom att välja laktosfria produkter men du är alltså inte allergisk utan endast intolerant mot laktos.
Så hur skall jag tänka? Kan jag dricka mjölk eller ha en skvätt i kaffet?
Som med allt annat så tror jag att man behöver tänka ”lagom”. Om vi äter yoghurt, ost och någon form av kött så bör vi få ihop D-vitaminet per dag. Du kan självklart välja att hoppa över alla mejeriprodukter och äta utav ovan nämnda källor för D-vitamin och kalcium.
Källa: www.svenskmjolk.se, www.Livsmedelsverket.se, www.arla.se, www.kostdoktorn.se, www.valio.se, www.halsosidorna.se