Nu sticker jag ut näsan och försöker reda upp begreppen för den som är nyfiken. Det finns säkert många olika varianter av hur man tolkar olika ”kosthållningar” eller dieter.
Här finns inga pekpinnar eller rätt eller fel. Alla väljer hur dom vill leva och under min utbildning till kostrådgivare fick jag lära mig: att en diet passar inte alla. Man måste alltså prova sig fram till vad som fungerar.
Att ha en intolerans/allergi/känslighet är något helt annat så för den som är ex nötallergiker är det ju självklart att man inte har nötter i kosten och likaså en som är laktosintolerant kommer att välja bort mjölkprodukter alt ersätta med låglaktos.
Har man diabetes I eller II så bör man be om hjälp med sin kost i sjukvården.
Att välja bort sötsaker ”lyxprodukter/överflödesmat” och äta en bra frukost, lunch och middag bör fungera för de flesta. Prova dig fram vad din kropp mår bäst av.
Lågkolhydratskost
För den som vill äta lågkolhydratskost – tänk så här:
Mat som innehåller inga eller lite kolhydrater: Protein och fett dvs kött, ägg, fisk, fågel, olja, grönsaker som växer ovanför jorden som kål av alla slag, blomkål, broccoli, sparris, squash, aubergine, spenat, svamp, gurka, gröna sallader
Mat som innehåller en del kolhydrater: Tomater, Paprika, Lök, Hallon, Mjölkprodukter som grekisk och turkisk yoghurt, grädde, gräddfil, crème fraiche och keso, Hembakat lågkolhydratbröd, Frö och nötter samt rotfrukter som morötter, kålrabbi, rovor mm
Mat som innehåller mycket kolhydrater: Socker, kakor och kex, sötad läsk/saft, bröd och knäckebröd, flingor och müsli, mjöl, potatis, pasta, ris, couscous och bulgur, chips, pommes frites, frukt, bönor och linser
Jag säger inte att man skall äta lågkolhydratskost men jag säger att mycket av det som står på raden som innehåller mycket kolhydrater finns det bra alternativ till. Att göra sin egen müsli, välja bättre brödsorter som två exempel. Att välja bort frukt är för mig inte aktuellt men alla väljer själv.
LCHF
Låg-kolhydratskost-högt-fett. En kosthållning/diet som bygger på vårt ”ursprung” kött, fisk, skaldjur, ägg, nötter, grönsaker, rotfrukter och frukt. Dessutom mejerivaror som ost, smör och grädde.
Man satsat på produkter som har högt fettinnehåll och undviker de med lägre. Minskat intag av kolhydrater (bröd, frukt, ”under jord”-grönsaker, ris, osv). Man får max äta 20gram kolhydrater (någon sida skriver 20-50 gram)
PALEO – ursprungsmat
Det liknar LCHF, men just mejerivaror får man inte äta. Däremot får man äta frukt om man är paleoit, den frukt som gäller för säsongen.
Så man kan säga enkelt att man undviker spannmål, baljväxter som majs och bönor, soja, socker, vanlig potatis, ris, gryner etc samt mejeriprodukter.
5:2
Äter 5 dagar och fastar 2. De två fastedagarna skall inte komma efter varandra. Under ”vanliga dagarna” så skall du äta tre mål om dagen, alternativt dela upp maten på två tillfällen.
För att veta hur många kalorier du får ”äta” under fastedagarna så måste du räkna ut detta. Sedan bygger det på att du räknar kalorier och väljer bra produkter.
L7
Ingen har väl missat veckotidningarnas omslag efter nyår med L7-dieten? Metoden innebär att du äter lågkolhydratkost mellan klockan sju på morgonen och sju på kvällen. Och sedan fastar du mellan klockan sju på kvällen och sju på morgonen. Under fastetimmarna dricker du bara kalorifria drycker.
Hur mycket kolhydrater (på 100 gram) är det i:
Gräddtårta 27,5 g
Äggnudlar 68,2 g
Ris polerat kokt 23,5 g
Råris kokt 21, 3 g
Potatis, 16,1 g
Rågbröd med fibrer 41.4 g
Hönökaka 59,7 g
Semla med grädde och mandelmassa 39,7 g
OBS! Att räkna kolhydrater blir inte samma som att räkna kalorier, men kan avgöra om livsmedlet har mindre mängd kolhydrater genom att jämföra innehållet i t ex nudlar med mängden kolhydrater i ris.
Så hur mycket kolhydrater är det i en portion?
Ris (kokt vikt): 150–175 g motsvarar då 32-37 g kolhydrater
Lax: 90–100 g motsvarar då: 0 g (eftersom detta är ett protein)
Potatis: 200–250 g motsvarar då 32-40 g kolhydrater
Rågbröd: 75–100 g motsvarar då 31 g kolhydrater
Så hur skall man tänka?
Att äta sunt och äta lagom mängd mat tre gånger om dagen. Se till att äta näringsriktig kost, det är det viktigaste. Man måste inte äta pasta 7 dagar i veckan eller 5 smörgåsar till frukost.
Överdriven konsumtion av läsk, godis, kakor eller annan överflödesmat är inte hälsosamt, men någon gång kan man fika. Man väljer sin kost själv och anpassar efter sin familj.
Det blir sällan bra om man bara äter broccoli till frukost, lunch och middag så försök att tänka varieration.
Källor: wwwUndervarttak.se (många goda recept), www.kostdoktorn.se, www.lchf-recept.nu, www.iform.se