En av mina favoritböcker är ”Supermat” (Helena Nyblom). I den kan man läsa om frukt till vin och varför det är nyttigt för oss (låter underligt jag vet…).
Som kostrådgivare erbjuder jag alltid rådet att äta färgglatt, fyll tallriken med så många färger som möjligt.
Antioxidanter har till uppgift att försvara kroppen (förenklat sett att se på det). Antioxidanterna får vi genom vår kost och här har vi möjlighet att påverka kroppens förmåga att förhindra och till och med läka sjukdom, få spänstigare hud och du får mer energi. Äter man ensidigt kan du få brist på viktiga näringsämnen.
För att mäta hur ”mycket” antioxidanter det finns i vår mat och få ett värde som avspeglar deras förmåga att skydda mot fria radikaler så använder man ORAC. Ju högre värde desto bättre födoämne.
Även om chokladen är med i listan så bör man tänka på att den innehåller en hög andel fett och kalorier. Samma sak gäller även torkad frukt.
Rekommendation är att äta 3000-5000 enheter per dag. Viktigt att man tänker att man vill ha olika typer av antioxidanter eftersom dom samarbetar.
Så ät färgrikt!