MJUKT BRÖD
Så då har det blivit dags att dyka i bröd-frågan. En del väljer att utesluta bröd helt och det är självklart upp till var och en.
En riktigt grov fullkornsbrödskiva som är osockrat (utan tillsatt socker) med skinka och tomat på kan vara en del av en mycket bra frukost alt mellanmål.
Vi har valt att titta på Hönö-kaka och ett ekologiskt surdegsbröd.
Surdegsbrödet innehåller socker men i detta fall 4,3 g vilket vi tycker är OK. Brödet innehåller även Vetemjöl så är man glutenintollerant eller väljer bort gluten av andra orsaker så går detta bröd bort. Å andra sidan innehåller brödet även rågflingor, linfrön och fullkorns rågmjöl.
Hönö-kakan innehåller 11 g socker som vi tycker blir för mycket. Hönö-kakan innehåller till störst del vetemjöl, vatten och socker (det är det som listas först i ingredienslistan).
Så om jag skall välja ett bröd så får jag titta på ”varav sockerarter”… men här blir det lite krångligt för att en del av dessa sockerarter kommer även ifrån spannmål, frukt och bär.
I dessa bröd finns ingen frukt eller bär men i det ekologiska surdegsbrödet en hel del spannmål. Så ibland kan siffran bli missvisande. Om man jämför med ketchupen så såg vi att tomaterna genererar också sötma i form av ”varav sockerarter. (Se exemplet med ketchup på denna webbplats KLICKA HÄR!)
KNÄCKEBRÖD
Om vi jämför med ett knäckebröd – här är ett med surdeg så kan vi se att sockerinnehållet är i princip obefintligt (0,3 g på 100 g).
Så för dig som äter bröd idag men vill minska ner på ”mackorna” så kanske knäckebrödet kan vara ett bra alternativ.
Alla knäckebrödsorter är inte osötade så läs gärna på förpackningarna.