Då har vi valt att titta på produkten ketchup. Troligen har alla en flaska hemma i sin kyl?
Återigen har vi valt att titta på en produkt som innehåller Stevia (sötningsmedel).
För att göra detta lite enklare så beskriver vi innehållet i produkterna:
ORIGINAL:
Tomatpuré (60%), ättika, socker, salt och kryddextrakt.
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde 360 kj/85 kcal, fett 0 g, varav mättat fett 0 g, kolhydrater 18 g varav sockerarter 17 g, fiber 1,7 g, protein 1,2 g, salt 2,2 g
MINDRE SOCKER & SALT (innehåller 30% mindre socker och salt än Original):
Tomatpuré (80%), ättika, socker, salt och kryddextrakt.
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde 300 kj/70 kcal, fett 0 g, varav mättat fett 0 g, kolhydrater 15 g varav sockerarter 11 g, fiber 2,2 g, protein 1,5 g, salt 1,4 g
STEVIA (sötad med sötningsmedlet steviaglykosider som framställs ur växten Stevia):
Tomatpuré (85%), ättika, stärkelse, salt, syra (citronsyra), kryddextrakt, sötningsmedel (steviaglykosider).
Näringsvärde per 100 g:
Energivärde 200 kj/50kcal, fett 0 g, varav mättat fett 0 g, kolhydrater 8,4 g varav sockerarter 4,6 g, fiber 2,3 g, protein 1,6 g, salt 1,7 g.
Så varför innehåller då STEVIA-ketchupen sockerarter? Jo, sötman kommer från tomaterna.
TILLSATT SOCKER
Så om vi räknar på det tre olika ketchupsorterna – hur mycket tillsatt socker finns det? Om det hade varit lika mycket tomater i samtliga hade det varit enklare att räkna.
Då hade du enkelt kunnat dra ifrån de 4,6 g som finns i den ”osötade”. Nu vet vi att mängden tomater är minst i originalet men något bättre i den med mindre mängd socker.
Åter igen så får du göra valet!
Vad är stevia? http://www.stevia.se/about/