Vi fortsätter vår turné i sockrets land och alla vet ju att sylt är mycket socker. Så hur kan man tänka här?
UTAN TILLSATT SOCKER
Kanske är produkten ovan ett bra exempel på hur det ser ut i vår handel. Det dyker upp produkter med mindre mängd socker och produkter som är sötade med i detta fall Stevia och maltitol (som är en socker alkohol).
LÄTTSOCKRAD
Produkter som innehåller mindre mängd socker benämns oftast som lättsockrad. På burken står det då hur mycket mindre socker det är jämfört med en vanlig sylt (se nedan).
Innehållsförteckning
Jordgubbar, vatten, socker, förtjockningsmedel (pektin), syra (citronsyra) och konserveringsmedel (kaliumsorbat). 100 g sylt innehåller 42 g jordgubbar och 30% mindre socker än vanlig jordgubbssylt.
SYLT PÅ BARA BÄR
Kanske vill du undvika alla typer av socker och då kan du antingen köpa frysta bär och koka själva (utan att tillsätta något)… Bara låt dom koka i en kastrull ca 10 min.
Sylten håller inte så länge så gör för de närmaste dagarna. Alternativt att bara värma den mängden bär du behöver i ex micron till gröten.
Finnerödja har en ”sylt” som heter BARA BÄR. Inget socker, inga tillsatser! Bara bär med frukt är en helt naturlig och frisk bärblandning. Och receptet är allt annat än hemligt. Inga tillsatser och inget socker, bara bär och lite frukt. Den finns i smakerna Havtorn & Mango, Hallon och Blåbär.
Så sylt kan absolut vara med i din vardag, men du bestämmer själv med vilken mängd socker. Äter man bara sylt till pannkakorna en gång i månaden så kanske inte det spelar någon roll om den är ”lättsockrad” eller kanske rentav med socker. Vad är onödigt socker för dig?