Som kostrådgivare får jag ofta höra att: ”jag har slutat äta kolhydrater”… min följdfråga brukar då bli: ”Kan du beskriva vad du äter under en dag?”
Då brukar jag få svaret: till frukost äter jag gärna ägg (protein) och bär/eller grönsak (kolhydrat), mellanmål kan bli nötter (kolhydrat/fett) och till lunch sallad (kolhydrat), med blandade grönsaker (kolhydrater) och kanske lax (protein).
Det finns egentligen bara fyra olika saker som våran kropp får i sig genom att vi stoppar det i munnen:
- Kolhydrater (sådant som växer och skördas)
- Protein (sådant som har haft en mamma)
- Fett (vegetabiliskt och animaliskt) – Här finns det både bra och dåliga fetter!!!!
- Alkohol – enkelt sett jästa drycker / kemisk process (tänker inte gå in på detta, då det egentligen inte är intressant)
Så om man inte äter några kolhydrater vad äter man då? Ja, säg det…
Det finns en sådan oerhörd rädsla för att äta kolhydrater då ”dessa blir socker” så fort man stoppar dom i munnen… Är det sant? Nej, det tar olika lång tid för kroppen att bryta ner kolhydraterna beroende på vad det är för sort.
Man kan välja att äta kolhydratsmat med lägre mängd kolhydrater (låter konstigt…). Se tabellen nedan med rotsaker…
Att välja att äta kolhydrater med lägre mängd kolhydrater brukar man beskriva som ”lågkolhydratskost” och det innebär helt enkelt att du fyller tallriken med sådant som innehåller mindre mängd kolhydrater. Att ersätta pasta och ris med exempelvis isbergssallad eller ruccola blir inte hållbart och du får ingen mättnadskänsla. Det är bra att ha ”matiga” kolhydrater på tallriken.
Nedan listar jag rotfrukterna (i olika former) med en jämförelse av kolhydrat/kalorier per 100 gram.
Rotfrukter | Kalorier per 100 g |
Kolhydrater per 100 g |
Klyftpotatis u skal ugnsstekt rapsolja | 120 kcal | 23,1 |
Kålrot (rå) | 35 kcal | 6,4 |
Morot (rå) | 36 kcal | 8,7 |
Palsternacka (rå) | 71 kcal | 10,2 |
Pepparrot (rå) | 81 kcal | 10,5 |
Potatis (rå) | 79 kcal | 16,1 |
Potatis kokt m salt | 83 kcal | 19 |
Potatiskroketter frysta | 189 kcal | 25,5 |
Rotselleri | 36 kcal | 4,6 |
Rädisa | 15 kcal | 2,0 |
Rättika | 18 kcal | 2,3 |
Rödbeta | 51 kcal | 8,5 |
Svartrot | 75 kcal | 12,3 |
Källa: Matkalkyl.se
Rotfrukter är en stor del av vår svenska husmanskost. De är billiga och har högt vitamin-, kostfiber- och mineralinnehåll. Många väljer att äta rotfrukter pg a att det är ett relativ billigt livsmedel och mycket gott. Andra väljer bort enstaka pg a högt kolhydratinnehåll.
Behöver jag sluta äta kolhydrater? Är det farligt för mig att äta kolhydrater?
Fick en fråga häromdagen i eventet om man kunde äta havregryn. Det är klart att man kan. Havregryn är toppen! Det är klart att en tallrik med havregrynsgröt med färska bär på är en superbra start på din dag. (mer om havregryn en annan dag).

Så varför skriver jag det här?
För att när det kommer till kolhydrater så tycker jag man skall hoppa över det vita/tillsatta/onödiga sockret och de produkter som har detta som ingrediens (kakor, bullar, godis osv). Sluta inte att äta potatis eller pasta men du kanske inte behöver äta det varje dag (någon gång i veckan är ingen problem). Att välja rotfrukter, kål och andra mättande grönsaker är superbra. Vi får då även i oss antioxidanter som dagens inlägg i 100 dagar utan onödigt socker handlar om.
Önskar er alla en bra dag!
Coach-Helena