Jag brukar säga att det spelar ingen roll vad jag äter mellan jul och nyår, men viktigare är vad jag äter mellan nyår och jul!
Det är få högtider som vi äter så mycket på som på jul. Jag vet hur det brukar se ut hos oss, det är gröt på morgonen, vörtbröd och skinka… sedan blir det lunch och mellan lunchen, Kalle Anka och middagen blir det julgodis, glögg och en massa annat gott.
Något som jag tycker är en viktig fråga är hur mycket vi äter och varför äter vi i tre dagar?!
Gör ni som jag och äter tills ni mår lite dåligt? För mycket fet mat och socker blir oftast inte bra oavsett vilken tidpunkt det är på året.
En blandning av massor av olika maträtter som kombineras under hela dagen kan också ge oss ont i magen och illamående.
Så hur gör man då? Kanske bättre att äta köttbullar till lunch och fisk på kvällen?
Traditionellt ätande och frossande i dagarna tre gör oss trötta, dästa och omotiverade. Fundera på om du kan äta annorlunda under julen.
Försök att röra dig. Kanske är en morgonpromenad något man kan planera in – kanske vill någon av grannarna gå med och man kan skapa en ny tradition. Man kan skylla på att man måste gå och köpa tidningen.
Nedan kommer en lista som inte är någon pekpinne utan bara en reflektion kring maten.
Så vad är ”OK” på julbordet och vad bör man äta mindre av?
Julskinka – kan vara fet och ofta äter man tjocka skivor. Skinkan är oftast helt OK men så lägger man den på vörtbrödet ihop med senap och då blir det mindre bra. Senapen innehåller socker och vörtbrödet också en hel del sött (julmust, porter, sirap osv).
Köttbullar – hemmagjorda julköttbullar är gott och tänk på hur många du skulle äta till en vanlig måltid… nu äter du mycket mer av allt annat. Några stycken är helt OK.
Rödbetssallad, räksallad, Jansson; listan kan göras lång på ”blandad mat” som är mycket fett i. Gott, javisst, men kanske inte är nödvändigt i några större mängder.
Ägg, kalkon, sill och lax är förmodligen de bästa på ett svenskt julbord. De innehåller massor av näringsämnen, lagom med fett (bra fett dessutom) och rikligt med mättande proteiner! Sillen och laxen är dessutom proppfulla med nyttiga Omega-3 fettsyror.
Julnötterna är också nyttiga, även om de, på grund av sitt höga fettinnehåll, inte bör ätas i alltför stora mängder. Det blir lätt för mycket kalorier.
Lamm är också helt okej för er som serverar lamm på ert julbord. Lamm är ganska fettsnålt och innehåller inte så mycket kalorier, och köttet har i regel en bra fettsammansättning.
Julgodiset har jag skrivit om tidigare och det vet vi är sådär.