Inför starten av eventet så var det många diskussioner om socker och olika typer av socker. Som kostrådgivare arbetar jag med ett program som tittar på varje enskild måltid; kcal, fett, protein, kolhydrater osv
Nedan ser ni en frukost med en portion havregrynsgröt, mellanmjölk 2dl, frysta hallon och ägg. På staplarna ser ni varje produkt i olika färger:
Gröten – blå
Mjölken – röd
Hallon – grön…
Ägg – rosa
Hela måltiden ger oss sammanlagt 334 kcal och en fördelning av 29% fett, 23% protein och 48% kolhydrater. Vilket ger oss nästan en perfekt sammansatt måltid Smiley smile
Vi kan se att vi får i oss 18,8 gram protein, 10,9 gram fett och 35,2 gram kolhydrater.
Vi får även i oss C-vitamin (hallon); ner ser att den stapeln är låååååång.
D-vitaminet når vi inte riktigt upp till men om vi hade ätit två ägg så hade det varit klart.
Järn, kalcium, B6, B12 osv och en massa fibrer från både gröten och hallonen (den stapeln syns tyvärr inte).
Så hur startar du din dag? Får du i dig alla näringsämnen?