Nervös… Ont i magen… Puh, det gick bra!

Nervös… Ont i magen… Puh, det gick bra!
Man kan tro att som instruktör så är det lätt att bara tassa in i salen och köra en klass men det krävs många timmars förberedelser. Olika klasser kräver olika förberedelser och även om cykel/spinning känns som det ”enklaste” att instruera så är det nog här det krävs mest förberedelse. Självklart så är det mycket koreografi att hålla ordning på i Bodystep, BodyPump osv men på cykeln måste det fungera med puls och takt. Det går inte att cykla till vad som helst. Skall dessutom pulssystemet vara med så är det ju viktigt att det finns en bra pulskurva att jobba utefter och veta att de som tränar får en bra blandning av både styrka, kondition och återhämtning.

Men värst är det när man skall vara vikarie… Vikarie åt Roger som utlovar allsång och trallvänlig musik… Lika läskigt varje gång. Jag gillar ju att sjunga men bör undvika det med headset. Har dessutom lite inställningen att om man orkar sjunga så cyklar man för lätt (en av mentorerna från Les Mills RPM-team har sagt att det är så, så då utgår jag från att det stämmer).

Så musiken laddad i iPhonen och koreografin utskriven för att köra 45 minuter cykel (jag som alltid bara kör RPM) begav jag mig till Endorfin tillsammans med maken och äldste sonen.
Är i tid så jag hinner att prata med alla och se till att cyklarna blir inställda rätt samt att de som vill pulsband får det och blir upplagda i systemet. Startar musiken och känner hur jag blir börjar slappna av. Musiken leder mig igenom passet och förberedelserna jag gjort hjälper mig. Jag vet att pulskurvan kommer att se bra ut, kanske kommer deltagarna att tycka att jag cyklar lite för snabbt men det finns alla variationer i musiken så förhoppningsvis går det bra ändå. Ingen sång men låren skriker och påminner mig om varför jag numera ”bara” cyklar RPM och att jag körde dubbla klasser igår. Jag försöker sjunga med men får inte med mig gruppen på refrängerna, om det beror på att dom inte orkar sjunga eller att dom inte kan texten vet jag inte.
Sonen beskriver klassen som ”trevlig” och säger att han vill träna spinning igen, det tar jag som ett gott betyg och några utav deltagarna säger att det var ”super”. Jag vet, jag är inte Roger så jag är glad för de tillrop jag fick. Nu hoppas jag bara att jag inte skrämt bort några utav de nya ansiktena som provade för första gången och kanske lyckades jag marknadsföra mig själv så de vågar sig in i cykelsalen och prova RPM.
Så lite nöjd med mig själv packade jag ljudanläggningen och headsetet inför morgondagens utomhusklass. GRIT Cardio står på schemat och redan nu längtar jag!!!
”Ride it like you stole it” (Les Mills RPM)
//Helena

COACHIT Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *