Nyårslöften – gör det oss lite extra taggade?!

Nyårslöften – gör det oss lite extra taggade?!
Nu var det länge sedan jag skrev och jag har under hela december månad tänkt att nu skall jag skriva några rader. Tycker ju trots allt att detta är något som är otroligt kul men med en aktiv fritid har det inte blivit så mycket tid.
Som personlig tränare och gruppträningsinstruktör träffar jag många medlemmar och min reflektion är att många är extra på G just nu och vill mycket med sin träning; resultat, viktnedgång, fler träningstillfällen och träffa sin PT :)

Många utav de jag träffar gillar att träna men har svårt att motivera sig själva till gymträning, det är svårt och man har ingen bra erfarenhet av gymmet då det blir för sällan och då är det svårt att veta vad man skall göra.

Att träffa en PT och få ett ordentligt träningsprogram och prata lite enklare kostråd för att justera ett redan sunt liv till ett sundare och att fokusera på det som känns bra är superviktigt. En fråga jag ofta får är; får jag fortsätta träna gruppträning? Det är klart att du skall träna gruppträning! Alla vet ju att den bästa träningen är den som blir av och om det är gruppträningen som lockar så skall du självklart fortsätta med den (men komplettera gärna med lite styrketräning).

Att betona att det är viktigt att träna varierat och få till vilodagar är också något som jag vill belysa men en vilodag behöver ju inte vara en ”soffdag”, det kan var en skön promenad. Har du gymmat hårt kan en joggingtur vara bra för genomblödning. Har du konditionstränat (ex gruppträning) så är du nästan återhämtad efter ett dygn (se tabellen nedan)

Återhämtningstid
Intensitet 90–95% återhämtn.
45–60 min. snabb gång, jogg Få timmar
45–60 min. distanslöpning 6–12 timmar
45–60 min. snabb löpning 12–18 timmar
30–45 min. mycket snabb löpn. 12–24 timmar
6 x 3 min. hårda intervaller 18–36 timmar
60–90 min. tung styrketräning
18–36 timmar
(Siffrorna är baserade på en person som orkar springa 5 km på 25 min)

Det är också så att ju sämre form du är i desto längre återhämtning. Alltså; satsa på att bygga en bra kondition och en stark kropp.

Stress, vardagsbestyr, dåliga matvanor m.m. försämrar återhämtningen. Under normala förhållanden kan du dock räkna med att återhämtningstiden efter uthållighetsträning varierar från mycket kort tid till ungefär något dygn.
Så vill du veta mer och resonera mer om träning så hör gärna av dig!
”Den bästa träningen är den som blir av” (S. Ackerud)
//PT-Helena

COACHIT Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *