”En sko passar inte alla”

”En sko passar inte alla”

Make it a lifestyle

Först måste jag förstås tacka alla som deltager i utmaningen som delar med sig och hittar möjligheter till andra råvaror i sin kost. Jag vet att det tar mycket energi att ställa om hitta nya rutiner/livsstil.

Att äta bra, motionera och göra aktiva val i sin vardag är något som jag som Personlig tränare pratar mycket om med mina klienter. Jag vill att man skall hitta en hållbar livsstil, en livsstil som inte bara fungerar under 100 dagar eller närmaste 14 dagarna.

Efter nyåret är det många som vill minska på det onödiga och kanske till och med vill gå ner lite i vikt? Att göra en viktminskning som är hållbar innebär att det behöver ta lite längre tid.
Att minska på kosten och rasa 8 kg på 14 dagar (som man ibland läser på löpsedlarna) är inte hållbart. Kroppen tappar en massa vätska och man orkar inte hålla kosten på den nivån en längre tid.
Mirakel? Snabba fixar? Pulverdiet? Ja, det finns många lösningar på att tappa några kilo snabbt men vill vi leva så? Är jo-jo-bantning något som vi vill hålla på med hela livet?
Nej, att äta gott, nyttigt och ”lagom” hälsosamt tror jag är nyckeln i tillvaron. Kanske är det LCHF för någon som blir en hållbar livsstil men för andra kanske det är tallriksmodellen som gäller. Alla gillar inte bönor och linser… andra har födoämnesallergier…
”En sko passar inte alla”… det passar inte alla att äta specialkost när resten av familjen äter pannbiff, potatis, lingon och sås. Att sitta där med sin pulversoppa ger varken mättnadskänsla eller någon bra signal till barnen/ungdomarna.
Men att laga sin mat från grunden och att välja lingon som är rårörda och fylla tallriken med morötter, blomkål och andra grönsaker gör ju det hela så mycket bättre.

Som kostrådgivare brukar jag säga (fick lära mig på utbildningen) att man skall äta av alla färger. Detta för att de olika grönsakerna har olika egenskaper; mineraler, vitaminer, fibrer osv. Hur mycket roligare är det inte när tallriken är full av färg, allt smakar godare och man mår bättre. Att fylla ut sin tallrik med rikligt med grönsaker gör också att vi blir mättare (på lägre antal kalorier, för er som håller igen). Vi sover bättre, vi orkar mer när vi tränar och blir helt enkelt piggare. En annan sak som jag märker på mig själv är att jag sällan blir hungrig emellan måltiderna :)

Så börjar jag närma mig min födelsedag, herregud, ja, gammal blir jag men det var länge sedan jag kände mig så stark. Visst har jag varit både smalare och mer ”tonad” men när klockan ringer på morgonen så känner jag mig pigg och vill ta tag i dagen. Allt är mycket roligare med energi i kroppen.

Så för alla er där ute som kämpar och tycker att det är lite  ”tröttsamt” just nu… se över ditt intag av mat… får du i dig allt? Blir du mätt? Tänk på att en diet/livsstil/kosthållning passar inte alla. Du måste hitta din grej…

”Rom byggdes inte på en dag!”

/PT-Helena

 

 

 

COACHIT Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *